Forum inrichting

Mist u iets, of ondekt u fouten in dit Forum. Meld het hier in deze Topic.

Moderator: GJ_

Plaats reactie
Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Forum inrichting

Bericht door Sanfor » 22-01-2009 13:27:23

Waarschijnlijk doordat er niet zoveel mensen in Ned. bezig zijn met PLC's programmeren, is het aantal bezoekers van dit forum nogal bescheiden. Het maakt op mij een zeer rustige indruk.

Als nieuwkomer wil ik toch mijn mening geven over het forum, hoewel een aantal punten ook al door anderen zijn aangestipt.

Het forum zou een stuk overzichtelijker worden als de hoofdindeling naar PLC merken zou zijn ingericht, zo mogelijk op 1 blad. Desgewenst kun je dan nog per merk een type indeling maken. Het is de vraag of dit nodig is. De vragenstellers kunnen in de aanhef al aangeven over welk type PLC het zal gaan, of dat het een algemener probleem betreft.

Veel van de gestelde vragen gaan niet over een bepaald type PLC maar veel meer over de theoretische schakeltechniek. Na het aangeven van een idee, antwoord of voorbeeld programmaatje met symbolische aanduidingen kan de vragensteller dan zelf de boel wel omwerken naar een PLC-type gebonden programma. Lukt dit niet, dan kan er een nieuwe meer PLC gerichte vraag worden gesteld..
Ik zou dus willen pleiten voor een item: Algemene besturings oplossingen, of kortweg: Algemeen. Nu staat iets soortgelijks bij elk PLC-merk in de vorm van "Anders", maar daardoor is de zaak niet zo overzichtelijk.

Verder zou ik graag de regel willen instellen dat vragenstellers na afwikkeling van hun probleem in de aanhef (titel) het woord "OPGELOST" typen. Dat scheelt heel veel leeswerk en tijd.

Ik zou heel graag meewerken aan de inrichting van het forum, en een aantal taken op me nemen, maar op dat gebied ben ik een volslagen leek. Wel lijkt mij een taak voor me weggelegd bij het beantwoorden van algemene vragen.

Hoewel deelname aan het forum gratis is, (dat heb ik tenminste begrepen, verbeter me als het niet zo is) zullen er toch ongetwijfeld kosten zijn voor website, hosting, ed. De mogelijkheid om een (bescheiden) donatie te doen zou kunnen worden overwogen.

Vr.groet, Sanfor

GJ_
Moderator
Berichten: 581
Lid geworden op: 19-10-2005 19:19:17
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Bericht door GJ_ » 22-01-2009 19:40:08

Hierover is al eens een topic geweest. Daar geef ik ook mijn mening al:
Veel minder secties, één per merk en voor de minder voorkomende merken gewoon "overige merken".
Een aparte sectie voor hardwarematige besturingskwesties valt wellicht een beetje buiten de scope van dit forum maar zou mij zeker niet storen en wellicht in een behoefte voorzien.

Op dit forum, ook een PLC forum, zie je eigenlijk een beetje zoals ik het bedoel. Nou zou ik ook dat weer net even iets anders doen maar het gaat om het idee.

hier is het vorige topic

Nou is het wel zo dat de beheerder van dit forum de er naast het forum nog een leven op na houd. Kan eigenlijk niet natuurlijk :lol: maar het betekend wel dat een dergelijke ombouw wellicht al op zijn veel te lange todo lijstje staat. We wachten een eventuele reaktie af.

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 22-01-2009 22:37:18

Aan GJ_

Bedankt voor je reactie.
Toen ik het oude topic weer las kwam iets boven drijven. Omdat het al van 2007 was eigenlijk niet diepgaand in me opgenomen en me niet gerealiseerd dat mijn topic eigenlijk op hetzelfde neerkwam.

Het is zeker niet mijn bedoeling om te pleiten voor een aparte sectie voor hardwarematige besturingskwesties. (Als je daarmee enige bedrade of solid state besturing bedoelt)

Wat ik wel bedoel.
Vaak gaat aan het maken van een programma een fase vooraf waarin wordt gekeken naar de manier waarop een aantal zaken worden aangepakt en waarom. Bijv. kan het met een schuifregister of moet het een stappenschakelaar worden. Wat zijn dan de bijzonderheden waarmee je rekening moet houden. Hoe wordt het veilig functioneren van de schakeling gerealiseerd; ik noem nu maar even een paar zaken. Pas later wordt naar de inpasbaarheid binnen de PLC mogelijkheden gekeken. Uiteraard ontstaan veel programma's vanaf het begin met een half oog op de PLC mogelijkheden.
Veel vragen ademen een sfeer van: waar moet ik beginnen, en ontbreekt ook het overzicht. Zonder naar een PLC merk in het bijzonder te wijzen zou dit in een item "Algemeen" behandeld kunnen worden, waarmee de vragensteller dan verder zelf toekan.

Het Duitse forum kwam op mij erg rommelig over, maar ik denk dat ik me daar ook eerst eens in wat beter moet verdiepen. Mijn Duits is niet al te best. Reclame maakt het beeld ook al niet rustiger.

Het is jammer dat de beheerder het zo druk heeft. Ik zou er graag bij helpen, maar ik heb geen idee in welke richting ik zou moeten gaan lopen.

Vr.groet, Sanfor

DaanMeijden
Berichten: 22
Lid geworden op: 06-07-2007 18:21:26

Bericht door DaanMeijden » 16-03-2009 19:26:38

GJ_ schreef:Nou is het wel zo dat de beheerder van dit forum de er naast het forum nog een leven op na houd. Kan eigenlijk niet natuurlijk :lol: maar het betekend wel dat een dergelijke ombouw wellicht al op zijn veel te lange todo lijstje staat. We wachten een eventuele reaktie af.


Er zijn genoeg mensen die graag willen helpen bij het modereren van een forum. als je er zelf geen tijd voor hebt kun je toch dingen uit handen geven?
Er zit veel meer potentie in dit forum.
Student Mechatronica

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 17-03-2009 00:48:45

Aan DaanMeijden

Tja, precies mijn opinie. Mijn kennis van PLC's is weliswaar sterk gedateerd, maar toch zie ik veel vragen die eigenlijk neerkomen op: hoe begin ik, volgens welk principe moet ik een oplossing proberen te vinden. De instructieset van de betreffende PLC komt dan vaak pas in een later stadium. Op dat gebied loop ik zwaar achter. Het huis-, tuin-, en keukenwerk ken ik op mijn duimpje, maar kom je om het moeilijker werk in bijv. S7, dan is me via dit forum wel duidelijk geworden dat ik zwaar achterloop. Dan past alleen bescheidenheid. Gelukkig kunnen anderen daarin wel bijdragen.

Inderdaad heeft dit forum veel meer potentie, zou meer als vraagbaak voor bijvoorbeeld studenten kunnen fungeren. Daarbij gaat het vaak om juist die theorie. Ik schat een enorme brok kennis op dit forum aanwezig. Misschien dat de factor tijd bij de huidige kernleden (als ik die zo even mag noemen) een grote rol speelt. Dat speelt uiteraard ook een rol bij de inrichting van dit forum.

In ieder geval bedankt voor je reactie. Ik hoop meer van je te vernemen, speciaal met betrekking tot je studie, wat houdt het in, waar ben je mee bezig.

Succes met de studie.

Vr.groet, Sanfor

GJ_
Moderator
Berichten: 581
Lid geworden op: 19-10-2005 19:19:17
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Bericht door GJ_ » 17-03-2009 19:58:48

Voor moderatie is kennis ook niet noodzakelijk. Ik ben al jaren moderator op CircuitsOnline.net maar ik weet geen drol van elektronica :shock:

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 17-03-2009 22:14:30

Het modereren mankeert toch niets aan? Een paar dagen geleden stond er een porno bericht? op het forum, maar het was zo verwijderd. Ik dacht dat modereren alleen het bewaken van de sfeer en de gebruikte taal enzo behelsde.
Als het om hervormen van het forum gaat kun je beter spreken van administreren. Op zich is er met de huidige inrichting wel te leven, maar het is wat minder overzichtelijk.
En voor het in elkaar zetten van wat voor forum ook komt denk ik wel wat meer kijken.

Vr.groet, Sanfor

GJ_
Moderator
Berichten: 581
Lid geworden op: 19-10-2005 19:19:17
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Bericht door GJ_ » 19-03-2009 09:32:05

Neee, het modereren mankeerd ook helemaal niks aan. En je hebt gelijk als het om administreren gaat. Alleen gat het modereren en administreren vaak hand in hand, oftewel veel moderatoren doen gelijk het admin werk. Ik geloof dat we even "langs elkaar aan het lullen" waren.

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 19-03-2009 10:25:20

Aan GJ_

OK, helemaal mee eens, de twee functies zijn vaak niet duidelijk te scheiden, en vaak afhankelijk van wat de man/vrouw er in kwestie van maakt. Meestal lukt het geweldig door het samengaan van een paar factoren zoals ontwikkeling, tact en gevoel hoe een situatie te beoordelen. Altijd is er wel sprake van een flinke dosis idealisme, denk ik.

Vr.groet, Sanfor

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 19-03-2009 10:47:36

Aan GJ_

Even geheel off-topic.
Bedankt voor het vermelden van het forum CircuitsOnline. Net even op zitten zoeken, maar ik zie er heel veel leuks. Op het moment ben ik bezig met het installeren van analoge ingangen op een 100U PLC. Probleem daarbij is: het zijn 4-20 mA ingangen en ik wil voor simulatie daarop 0-10 V aansluiten. Misschien dat ik daar die vraag kan stellen. Bedankt

Vr.groet, Sanfor


Edit: het zijn -20 tot +20 mA ingangen.

GJ_
Moderator
Berichten: 581
Lid geworden op: 19-10-2005 19:19:17
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Bericht door GJ_ » 23-03-2009 11:59:09

Daarom moet je ook altijd spanningsingangen kopen. Dan is de conversie snel gemaakt. (weerstand over de ingang)

Omgekeerd van spanning naar stroom heb ik nooit geprobeert maar het zou moeten kunnen, met diezelfde weerstand maar nu in serie:

Bij een ideale stroomingang is de impedantie 0. In praktijk klopt dat natuurlijk niet maar ik denk dat je met je 0..10V signaal, met een weerstand in serie van R=U/I = 10/0,02 = 500 Ohm een heel eind komt.
Neem wel een beetje een dikke want die weerstand dissipeert zomaar 200mW. Als je niet wilt dat ie teveel opwarmt zou ik minimaal een 1W weerstand nemen.

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 25-03-2009 11:09:36

Aan GJ_

Ook even off-topic als het mag.
Bedankt voor je goede raad. Zelf ook even zitten rekenen en het is perfect voor elkaar gekomen. De reden dat ik geen spannings ingangsblokje kon kopen was dat ze heel slecht tweedehands te koop zijn. Was al blij dat ik voor weinig 0- +-20mA ingangen kon kopen.
Als er animo voor is kan ik het schemaatje wel op het forum zetten.

Vr.groet, Sanfor

Plaats reactie

Terug naar “Feedback”