Pulsen genereren met digitale output

De Modulaire PLC die vrijwel alles kan.

Moderator: GJ_

Plaats reactie
Niels_1980
Berichten: 77
Lid geworden op: 11-10-2009 16:16:35

Pulsen genereren met digitale output

Bericht door Niels_1980 » 26-02-2016 01:51:44

Ik,zou graag pulsen genereren op een digitale output kaart type 322-1BH10-0AA0 Deze kaart kan een snelheid aan van 1khz, de output is verbonden met een optocoupler dus in principe kan deze kaart de snelheid van 1khz technisch halen. Ik zit alleen bij het probleem van de aansturing, ik zou het puls signaal moeten kunnen sturen van 0 tot 1000hz , heeft iemand enig idee hoe ik dit kan verwezenlijken ? Ik had al iets opgezet met een timer maar deze kunnen maar tot 10ms gaan = 100hz, de cpu is een 315 pn-dp

Bram van Berkel
Berichten: 9
Lid geworden op: 20-12-2015 14:11:11
Locatie: DE Kaiserslautern
Contacteer:

Re: Pulsen genereren met digitale output

Bericht door Bram van Berkel » 27-02-2016 20:23:04

Hallo Niels,

Je kunt het proberen met een IEC Timer. (TON, TOF, SFB 4 en 5 ).
Deze kun je tot 1ms instellen.
In principe is die 1ms een halve Periode en dus 500hz

Als je traploos 0 tot 100 Hz wilt kunnen instellen is de Timer niet de beste keuze.
Maar ja, als je bijvoorbeeld "Konstant" elke Cyclustijd zou willen tellen moet je dat met een Weckalarm OB doe die je ook Maar tot minimaal 1ms kunt instellen.
Dan moet je het in de OB1 doen en die tijd is in de regel niet stabiel en onbekend.
De maximale frequentie hangt dan van de snelste OB1 cyclus af.

Die 1000hz is waarschijnlijk ook Meer een theoretische waarde.

Wat hangt er verder aan de Optocoppler ?

Bram
Augen zu und durch

Niels_1980
Berichten: 77
Lid geworden op: 11-10-2009 16:16:35

Re: Pulsen genereren met digitale output

Bericht door Niels_1980 » 28-02-2016 21:48:43

Aan de optocoupler hangt een ohmse belasting (led) die via pwm moet aangestuurd worden. Ik heb reeds al wat liggen proberen met de iec timers maar de frequentie varieert dan enorm door de cyclustijd van de plc, het aantal hz van de uitgang zou nagenoeg constant moeten blijven en dan stelselmatig worden op of afgebouwd worden van 0- 1000hz of omgekeerd. De snelheid van de op of afbouw mag over meerdere minuten zijn, het is dus niet nodig om in een paar ms van 0 naar 1000hz te gaan. Is er een mogelijk om bv een waarde (int) naar de uitgang te sturen die dan bv elke minuut wordt veranderd waardoor de uitgaan ipv 1000hz naar bv 990 hz gaat. Ik weet dat er ook een pulse module bestaat voor de et200, deze wordt wel via een int aangestuurd. Maar ik weet niet of dit mogelijk is met een digitale uitgangskaart.

Bram van Berkel
Berichten: 9
Lid geworden op: 20-12-2015 14:11:11
Locatie: DE Kaiserslautern
Contacteer:

Re: Pulsen genereren met digitale output

Bericht door Bram van Berkel » 05-03-2016 20:11:15

Een van die Module de ET200S 2 Pulse
https://mall.industry.siemens.com/mall/ ... 4DD01-0AB0

Met een digitale uitgang een konstante "Hoge" frequentie uitgeven zal niet lukken.

Bram
Augen zu und durch

Niels_1980
Berichten: 77
Lid geworden op: 11-10-2009 16:16:35

Re: Pulsen genereren met digitale output

Bericht door Niels_1980 » 15-03-2016 17:49:10

Deze module had ik ook al gezien , heeft iemand hier ervaring mee mbt aansturing van deze module ?

JoopB
Berichten: 964
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Re: Pulsen genereren met digitale output

Bericht door JoopB » 16-03-2016 15:52:30

Niels,

Ik heb die module ook nog nooit gebruikt maar als ik in het handboek kijk is dat vrij simpel.
Alleen spreek je in je eerste bericht dat je pulsen wil generen tussen 0 en 1000Hz en in een ander bericht over PWM dit zijn echter 2 heel verschillende dingen.
Als je pulsen tussen 0 en 1000 Hz wilt genereren hen je dus een variabele frequentie waarbij een signaal aan/uit gaat. b.v. bij 1000 Hz 10008 aan en 1000 keer uit in 1 sec. en bij b.v. 1 Hz 1*aan en 1*uit = 0.5sec aan en 0.5 sec uit.
Bij PWM stel je een periode tijd in van b.v. 1 ms en in die ms laat je een puls bv 0.8 ms hoog en 0.2 laag dan heb je een pulsweite van 80% dit signaal zul je voor je toepassing waarschijnlijk nodig hebben.
De periode tijd kun je instellen in de HW config en de signaal lengte kun je o.a sturen als promille van de periode tijd via je software sturen. Je kunt nog een minimale pulsweite in je HW ingeven als dan je gewenste waarde onder deze waarde ligt zal de uitgang laag blijven en als je gevraagde waarde hoger is dan 1000 promille - de minimale waarde zal de uitgang constant hoog blijven.
Als je in je HW het module heb ingevoegd en je selecteert de lijn waar het moduul staat en je druk op Ctrl F6 of op je rechter muisknop en dan op handboek zoeken dan kom je op de Siemens Site en daar krijg je een rijtje handboeken te zien Bij mijn Duitse versie van S7 is het, het 4e handboek wat je moet downloaden "ET 200S Technologische Funktionen" in dit handboek vind je ook hoe je die kaart moet configureren en programmeren.

Joop

Plaats reactie

Terug naar “S7-300”