s5 115u probleem

Andere onderwerpen dan hierboven vermeld.

Moderator: GJ_

Plaats reactie
denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

s5 115u probleem

Bericht door denhondt » 27-09-2009 13:07:41

hallo,

s5 115u

we hebben timers in het programma met een tijd van 5 milli seconden , 10 milliseconden enz

dit werkte tot voor kort goed

nu is het wel zo dat er sinds kort een redelijke hoeveelheid is bijgekomen in het programma

ik weet niet wat de cpu cyclustijd is

kan het misschien zijn dat de cyclustijd langer is dan de tijd van de timer.

vb:

cyclustijd is 15 milliseconden

en de timer staat op 5 milliseconden

de plc past de uitgangen maar aan op het einde van de cyclus dus dit zou maar na 15 milliseconden gebeuren in plaats van 5 milliseconden.

klopt dit of ben ik fout?

in s7 200 heb je een functie
set immediately en reset immediately deze past de uitgangen aan tijdens het programma en wacht niet tot het einde van de cyclus
bestaat er zo ook iets in s5 of s7 300

Peter
Berichten: 264
Lid geworden op: 04-01-2007 21:27:17
Locatie: Er gaat niets boven Groningen

Bericht door Peter » 27-09-2009 19:00:26

als je een beetje gewone 115 hebt is de cyclustijd al snel tientallen millie seconden.

Je kunt wel direct naar uitgangen schrijven maar je moet dan toch wachten tot je timer aan de beurt is in de cyclus van de plc of je moet hem in een interupt of timer ob zetten.

GJ_
Moderator
Berichten: 581
Lid geworden op: 19-10-2005 19:19:17
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Bericht door GJ_ » 27-09-2009 19:05:53

Timers van enkele millisecondes in een S5 is een engineeringsfout. Overigens kan er ook nog een ander probleem aan de hand zijn. Er zijn machinebouwers die een rottigheidje in hun programma's verstoppen waardoor een iets langere cyclustijd een niet goed functionerende machine tot gevolg heeft. Dit om te voorkomen dat klanten de programma's aanpassen.

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 27-09-2009 21:15:32

de cpu is een s5 943B 7UB11

klopt het dat als de cyclustijd langer is dan de timertijd dat deze dan moet wachten tot het einde van de cyclus?de korte timertijd brengt dan niks op

de funktie om de uitgangen direct te sturen is dit SI en RI zoal s7 200 ?
bij de s7 300 is het niet met deze functie maar bij s5?

waarom een engineersfout?

het is niet van machinebouwers.
het is een verpakkingslijn die van in het begin door techniekers zelf is opgebouwd

wat voor rottigheidje is dit dan?


ik ga eens proberen uitlezen hoe lang de cyclustijd effectief is.


het gaat om een buffer het dalen en stijgen , hij moet telkens maar een 7-8 cm stijgen of dalen

dit gebeurt met gewone motoren geen servo's ofzo de buffers zijn al zo'n 10-15 jaar oud zo zitten er 2 buffers op deze plc met telkens een sensor die een lat detecteert waarna er een timer loop waarna deze moet stoppen
De motoren en remmen zijn gereviseerd

JoopB
Berichten: 963
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Bericht door JoopB » 27-09-2009 23:07:37

De kleinste tijd die je in een S5 timer kunt instellen is 0.01 sec = 10 milli seconde Dit geld trouwes ook voor de S5 timers in Step 7

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 28-09-2009 22:49:18

sorry was een beetje verkeerd met de tijd dan

voor de aanpassingen aan het programma stond de tijd dan op 200 ms

KT 020.0 dus

na de aanpassingen zijn we hiermee problemen beginnen krijgen

en we hebben de timerwaarde aangepast tot KT 001.0 10 ms dan en dit brengt zelfs niet veel op.

JoopB
Berichten: 963
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Bericht door JoopB » 29-09-2009 10:31:30

Om in een S5-115U achter de cyclustijd te komen kun je het beste een merker of datawoord nemen en hier elke cyclus 1 bij optellen.
Verder je een timer die met een tijdwaarde van b.v 10 sec, als de timer afgelopen is transfereer je het teller woord in een ander woord en zet daarna het teller woord weer op 0 en start de timer weer opnieuw.
in het 2e woord kun je nu aflezen hoeveel cyclussen de CPU in die 10sec gemaakt heeft en zo de cyclus tijd uit rekenen.

Als je cyclus tijd echt te hoog is kun je overwegen om een 944B in te zetten deze zijn een stuk sneller als een 943B.
Er is ook nog een 945 maar deze is niet geheel compatibel met sommige instructies van de 941-944

GJ_
Moderator
Berichten: 581
Lid geworden op: 19-10-2005 19:19:17
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Bericht door GJ_ » 29-09-2009 18:10:10

Als een verandering in de timer van 200ms naar 10ms geen verschil maakt weet je dus dat je daar geen timer moet gebruiken maar iets slims moet bedenken. De exacte cyclustijd doet er dan niet veel meer toe, "te lang" is nauwkeurig genoeg ;-)

Ik zou denk eerder die motoren op een frequentieregelaar zetten met een encoder. In closed loop kun je dit relatief simpel oplossen. Met bv een control techniques regelaar met een EM module kun je hem domweg laten indexen of in dit geval nog beter: iedere keer laten homen met een offset.

Plaats reactie

Terug naar “Anders”