S5 connectie probleem

Andere onderwerpen dan hierboven vermeld.

Moderator: GJ_

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

S5 connectie probleem

Bericht door denhondt » 13-10-2009 14:59:02

Ik heb een s5 115U als Oefenplc

De PLC staat volledig in orde.

Ik heb een originele siemens kabel.

Ik heb deze aangesloten op de SI 1 poort van de cpu944B

En op de com/parallell poort /printer poort van mijn pc (geen usb dus)

en ik kan geen verbinding maken met de plc

Ik heb het getest met het originele STEP5
Bij com 1 en 2 komt er op "zeitueberlauf"

bij com 3 en 4 comt er systeemmelding : 0334


Moet ik nog iets instellen voor de COM poort

JoopB
Berichten: 958
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Bericht door JoopB » 13-10-2009 16:22:42

Je moet de kabel op de Links poort v/d PLC steken.
Welk type kabel heb je?
Op een normale PC heb je een RS232/TYY omvormer nodig. Siemens heeft zulke kabels ook (gehad?) Dit waaren kabels met aan de PLC kant een metale 15 polige stekker en aan de PC kant een 25Polige grote zwarte stekker (hier zit de omvormer in) Deze stekker moet echter op een COM poort en niet op een paralle printer poort. Op de huidge PC's met een Com poort is dit tegenwoordig altijd een 9 Polige stekker.
Met een PG kabel van Siemens kun je niet op een normale PC aansluiten.

Ukkelpuk
Berichten: 38
Lid geworden op: 09-12-2004 12:16:03
Locatie: Alken, Belgie

Bericht door Ukkelpuk » 13-10-2009 17:50:09

Er besaan omvormers van 25 naar 15 pins
De stekker moet op de seriele poort van de PC steken

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 13-10-2009 18:16:53

ik heb een 6ES5 734-2BF00

Met een Siemens field pg werken deze kabels wel. hebben deze dan een ingebouwde rs232/TYY omvormer?


ik dacht mij zelfs te herinneren dat wij een jaar geleden nog met zo'n kabel werkten samen met een gewone laptop geen field pg en dat werkte ook.

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 13-10-2009 19:53:49

ik heb op ebay gevonden
het is niet origineel van siemens.

http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... ink:top:nl


http://cgi.ebay.nl/Adapter-kabel-Siemen ... 286.c0.m14

http://cgi.ebay.nl/SPS-PC-Com-TTY-Wandl ... 286.c0.m14

ik heb er ook originele gevonden

2 voor 99euro op dit moment en

1 voor 165 euro vaste prijs 10 stuks beschikbaar

JoopB
Berichten: 958
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Bericht door JoopB » 14-10-2009 07:19:39

De 6ES5 734-2BF00 werkt niet op een normale PC de siemens PG's hebben een ingebouwde omvormer. Mijn laatste PG was een Power PG en die had zelfs nog een 25 polige COM poort waar deze kabel direct op aangesloten kan worden.
Voor een gewone PC heb je toch een omvormer kabel nodig, Ik heb nu een S5-USB kabel van IBH-Link en die werkt perfect, verder hebben we ook nog een S5/Lan waarmee we via het netwerk een verbinding kunnen maken met een S5 sturing, hier zit software bij die een virtuele lan poort aanmaakt.

Voor je ebay varianten zou ik voor de middelste kiezen dan heb je met een kabel genoeg. Met zulk soort kabels hadden ze bij ons vroeger ook verbindingen tussen de PLC en de PC met de HMI.

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 28-10-2009 00:00:05

ik heb nu deze kabel
6ES5 734-1BD20

deze heeft een 15 pin male stekker voor in de PLC en een 25 pin female stekker voor in de pc

Ik heb op de pc een=
-25 pin printerpoort female
-9 pin com poort male

als ik de kabel aansluit op de 25 pin printer poort gebruik ik een tussenstukje 25pin male /25pin male

maar ik krijg geen verbinding.
hij geeft dan de fout plc timeout (staat in engels)

als ik de kabel aansluit op de 9 pin male poort
dan gebruik ik
-de 25pin male/25 pin male omvormer tussenstukje
-25pin female / 9 pin female omvormer tussenstukje
-9 pin male / 9 pin male kabel (is een gewone kabel die ik gebruik om van pc over te dragen naar TP170B com poort werkt dus.)


Wat de ik nog verkeerd?

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 28-10-2009 13:31:54

ik heb op internet gelezen dat de kabel van de rs232/tty convertor naar de pc de aansluiting moet heben

25pin male / 9 pin female

pin 2 = pin 2
pin 3 = pin 3
pin 7 = pin 5

ik heb dit nagemeten het het is juist

ik doe dit met dit:
-de 25pin male/25 pin male omvormer tussenstukje
-25pin female / 9 pin female omvormer tussenstukje
-9 pin male / 9 pin male kabel


ik heb het ook op een andere pc geprobeert.
een pentium 3 met xp pro
deze heeft 2 9pin com poorten en een 25pin printerpoort
ook hierop werkt het niet en krijg ik net dezelfde fout PLC TIMEOUT

ik heb ook al aan het spelen geweest met de com instellingen maar die maakt ook niks uit.

de cpu heb ik wel nog nooit getest , ik heb hem juist 2dehands gekocht de verkoper garandeert dat hij prima werkt , als het moet wil hij zelfs langskomen om te helpen.

de rs232/tty convertor heb ik ook juist gekocht ik heb er zelfs 2 ze zien er beiden nog zo goed als nieuw uit;

ik krijg geen verbinding meet geen van beide.

ik krijg altijd de fout PLC TIMEOUT als ik gewoon de com port niet aansluit en ik probeer verbinding te maken dan krijg ik ook deze fout




zouden het de rs232 convertors zijn? kan ik deze op een of andere manier testen/uitmeten?



de pc waarop ik dit doe is een p4 met win xp home of pro weet ik niet juist ;

hierop staat ook step 7 en protool, en microwin

voor s5 gebruik ik het originele van siemens step 5 v 7.23

bestaan er ook

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 29-10-2009 13:12:08

Nu is er wel nog iets datik net heb gezien.

Bij het opstarten van step 5 start er een venster mee op "vdd"

En hierin komen foutmeldingen denk ik.

als ik nu probeer verbinding te maken met de cpu den komen hierin telkens een 10tal foutmeldingen

ik weet de volledige foutmelding niet vanbuiten maar dit kwem erin voor:

s7onlinx.dll erhalted

wat doet dit?
is het hierdoor dat ik niet online geraak?
hoe kan ik dit oplossen?

JoopB
Berichten: 958
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Bericht door JoopB » 29-10-2009 14:25:21

Het je Step5 wel goed geïnstalleerd? In XP worden bij een juiste installatie nog wat extra drivers e.d. geïnstalleerd. Als ik Step5 opstart dan worden er geen extra venters actief. Er loop op de achtergrond wel VVDLOOK.EXE mee maar op het scherm wordt hiervan niets weergegeven. Als ik S5 in een venster opent en ik druk dan op het kruisje rechtsvboven in het venster, met een bevestiging om te sluiten dan moet ik via het menu Treiber beenden uitvoeren en in dat dos venster wordt weergegeven dat VVDLOOK.EXE afgesloten is.

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 30-10-2009 11:14:23

ik heb step 5 opnieuw geinstalleert.
nu komt vddlook niet mee op het scherm.

De verbinding werkt ook niet.

Getest met s5s7forwindows.
werkt ook niet

Nu heb ik in protool een projectje gemaakt met s5 en dit overgedragen naar een tp170b scherm
en normaal als ik de verbinding leg van de cpu naar het scherm dan geeft het scherm een melding dat de verbinding in orde is;

maar deze melding wordt niet weergegeven.

Het kunnen nog 3 dingen zijn

-De CPU
-De TTY omvormer (ik heb er 2 beide werken niet)
-de kabel van de omvormer naar de pc (dit is in 3 delen)


de kabel van de omvormer naar de pc heb ik de pinnen doorgemeten

2 - 2
3 - 3
5 - 7

of zijn er nog die ik kan meten?

kan ik de TTY omvormer uitmeten?

JoopB
Berichten: 958
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Bericht door JoopB » 30-10-2009 20:33:17

Of je de TTY omvormer kunt uitmeten weet ik ook niet zeker, er zijn actieve en passive omvormers, ik heb ooit zo'n ding bij Phoenix contact besteld en deze moest je ook nog met een losse voeding van spanning voorzien en in het begin werkte hij ook niet maar na het omzetten van een schakelaartje op de omvormer kwam ik daarmee direct online (was nog met een DOS pc)

Op mijn laptop (Dell Laptude) heb ik op dit moment constant problemen als ik via de COM1 poort online wil. Soms gaat dit gelijk en een dag later werk het niet meer. Dan moet ik in de apparaatbeheer de Compoort verwijderen en na het opnieuw opstarten van de PC krijg ik een melding nieuwe hardware gevonden, hierna wordt de driver geinstalleerd (ik krijg hierbij nog een melding waar gemeld wordt dat deze geen geldig windows centificaat heeft (of zoiets dergelijks)) hierna kom ik met deze poort wel online. Met mijn USB-S5 kabel en met de S5-Lan adapter heb ik deze problemen niet zie werken echter met een virtuele com poort welke ik respectievelijk heb ingesteld op com2 en com3. In Step5 moet ik dus com2 of com 3 instellen afhankelijk van de gebruikte adapter.

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 01-11-2009 12:54:58

ik heb de tty convertor eens opengeschroeft.

15pin plc

pin
2 bruin
6 lus naar 11
7 geel
9 lus naar 13
11 lus naar 6
12 wit
13 lus naar 9
14 groen


25 pin pc

de 25pin connector zit vast gesoldeert op de printplaat.

pin
2
3
7
11
12

de draden bruin geel wit groen zijn ook op deze print gesoldeert;

verder staat er op de printplaat

16/03/97
TTY-RS232
0 - 94 V IIR

ik heb er een klein infoblad bijgekregen.

deze tekening staat erbij
Afbeelding
mij tty convertor ziet er niet slecht uit. alles lijkt juist.

Sanfor
Berichten: 110
Lid geworden op: 10-01-2009 23:14:58
Locatie: Dordrecht

Bericht door Sanfor » 02-11-2009 00:05:26

Aan denhondt

Ik heb dezelfde kabel, 6ES5-734-1BD20, en die werkt perfect. Zowel op een oude laptop die ik speciaal met W98 heb moeten inrichten, anders had ik maar een half scherm. als op een superdelux HP workstation. Daar draait dezelfde software onder VMware Server met een virtuele W98. Op datzelfde workstation werkt onder XP ook nog andere S5 software.
Inpluggen en gaan. Feitelijk gebruik ik altijd die oude laptop, maar VMware doe ik om te experimenteren. werkt als een speer trouwens.
Het lijkt me dat er iets mis is met je serieele poort. Iets in de BIOS misschien. Ik opper maar wat. Wat JoopB ook beschrijft. (Com1, com2, enz.) Of een driver voor die poort. Meestal vind je die wel bij de Mobo leverancier.

Het nummer van je kabel is in ieder geval juist, en daar zou ik het ook niet zoeken.

Vr.groet, Sanfor

denhondt
Berichten: 122
Lid geworden op: 29-07-2007 14:42:44
Locatie: Sint-Niklaas België

Bericht door denhondt » 02-11-2009 12:43:24

de kabel heb ik al getest op mijn werk deze werkt perfect

ik heb ook een TP170B normaal als ik een project met s5 verbinding in het TP170 laad en ik leg een verbinding naar de s5 cpu dan komt erop dat hij de connectie heeft gemaakt
maar dat komt er ook niet op?

en met diezelfde com poort draag ik een project over met protool naar mijn TP170B

ik denk dus eerder de cpu944 of het stukje tussen de tty convertor en de pc
dit stukje zal ik morgen nog eens testen op mijn werk

Plaats reactie

Terug naar “Anders”